Recensie artikel uit Psychologie Magazine augustus 2017 door Edwin Oden

Wij lazen een erg interessant artikel over slaap op Blendle, dat uiteraard ook hard copy verkrijgbaar is. We weten het allemaal wel: slaap is onmisbaar voor de hersenen. Dus als slapen niet lukt, is het tijd om te leren hoe je moet slapen. De schrijver ziet voor zichzelf ook verbetering en neemt les op de slaapschool. De Sleep School heeft een nieuwe methode tegen slaapproblemen die is ontwikkeld door Guy Meadows. The Times zegt over hem: ‘UK’s leading sleep expert’. De Engelse psycholoog baseert zijn behandeling op de beroemde Acceptance and Commitment-herapie, ACT. Dat is de aanpak die onze praktijk zelf ook hanteert bij de psychologie. Bij anderen is dat meestal Cognitieve Gedrags Therapie. ACT leert mensen de controle los te laten over dingen die ze niet kunnen beïnvloeden en zich juist te richten op de zaken waar ze wél direct invloed op hebben. Meadows zegt dat ze de afgelopen vijf jaar met de ACT-aanpak al duizenden mensen van hun slaapproblemen hebben afgeholpen. In zijn boek Slaap als een roos neemt Meadows de lezer bij de hand om van slaapproblemen af te komen.

De schrijver van het artikel bespreekt een aantal nuttige nieuwe slaapinzichten die hij heeft opgedaan:

  • ‘Het brein bepaalt zelf wanneer het gaat slapen, niet wij;
  • Controle willen hebben over je slaap is zinloos;
  • Lang wakker liggen is helemaal niet erg;
  • Je eigen reactie maakt een slechte slaper van je;
  • Houd regelmatige tijden aan, zonder al te strikt te zijn;
  • Richt je op je leven, dan wordt de slapeloosheid vanzelf minder. Het klinkt misschien gek, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je juist door je niet meer te richten op je slapeloosheid en in plaats daarvan op je relaties, je werk, je hobby’s, dromen en plannen, de impact van de slapeloosheid kleiner wordt en je beter gaat slapen.

Een goed geschreven en inhoudelijk uitstekend artikel, dat het lezen meer dan waard is. Als je dat doet, dan begrijp je de benoemde slaapinzichten ook wat beter.

Binnenkort introduceren wij overigens onze nog weer verder verbeterde begeleiding van slaap: hou onze website dus in de gaten!

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken