Afwassen, e-mailen, douchen: het zijn zomaar een paar handelingen uit de dagelijkse praktijk. Meestal doen we ze zonder erbij na te denken. Maar soms kosten deze handelingen onnodig veel energie. Ergotherapie helpt mensen die door moeizaam handelen een beperkter leven leiden dan ze zouden willen.

Annemiek Jacobs is één van de drie ergotherapeuten van het multidisciplinaire behandelcentrum ZorgTeam in Lelystad. Ze legt uit wat ergotherapie doet voor cliënten: ‘We bekijken hoe cliënten bepaalde activiteiten praktisch kunnen uitvoeren en achterhalen de knelpunten. Wij adviseren cliënten hun handelen anders vorm te geven zodat ze er beter mee uit de voeten kunnen en er zelfs energie mee besparen. En soms zijn daar hulpstukken of aanpassingen bij nodig. We helpen bij het aanvragen van deze hulpmiddelen en leren cliënten ermee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan scootmobiellessen en het aanvragen van een elektrische fiets.’

Ergotherapie voor oud én jong
Met de hulp van verschillende methoden zoals COPM en de Activiteitenweger brengen de ergotherapeuten van ZorgTeam een behandeling in kaart. De cliënt zelf speelt hierbij een grote rol en geeft een inventarisatie van dagelijks handelen aan, van opstaan tot naar bed gaan. ‘Ergotherapie is overigens voor mensen van alle leeftijden. Zowel oud als jong heeft baat bij ergotherapie. Denk maar eens aan schrijf- of concentratieproblemen en het uitvoeren van hobby’s. Cliënten met MS, parkinson en kanker zien we ook. Zij hebben vaak klachten die met vermoeidheid te maken hebben en zij kunnen terecht bij ZorgTeam,’ benadrukt Annemiek.

VermoeidheidCentrum
Binnen ZorgTeam werken therapeuten ook voor het VermoeidheidCentrum. Annemiek: ‘Hoe ga je om met energie en met het managen van tijd? Het is een vraag die wij als ergotherapeuten regelmatig stellen aan onze cliënten van het VermoeidheidCentrum in Lelystad. We geven advies en begeleiden ze met ‘Time Management’ als uitgangspunt. Zo creëren we bewustwording van wat energie kost en wat energie geeft. Want energie bewaar je het liefst voor zaken die er echt toe doen.’

ZorgTeam heeft op twee locaties specialisten in huis op het gebied van fysio-, manuele-, ergo- en oefentherapie. Wilt u meer informatie? Neem dan rechtstreeks contact op met ZorgTeam of kijk op www.zorgteam.nl.

ZorgTeam – 0320-267760 – info@zorgteam.nlwww.zorgteam.nl

Recent Posts

Start met typen en druk op enter om te zoeken